3 ting nye investorer ikke ved om aktieinvestering – Kurtage, Indeks og X-dagen

3 ting investorer ikke ved

Nye investorer er oftest kun klar over den helt basale investerings viden. Som begynder er man måske klar over aktiekurs, kurtage og måske også udbytter. Måske har man endda sat sig ind i grundlæggende analyse teknikker, så man kan afgøre om et selskab klarer sig godt. I den her artikel fokusere vi på 3 punkter, som nybegyndere oftest ikke bliver fortalt eller ved på forhånd.

1. Købskurtage er inkluderet i afkast målingen, men ikke salgskurtage

Det er naturligt at nye investorer følger sine investeringer, da man oftest har følelserne med. Derfor er man god til at kigge på dagens udvikling og hvilket afkast aktien har givet os. I starten er det nervepirrende fordi den oftest starter med at være negativ, hvis aktien ikke er stigende mens du køber aktien.

Det sker fordi din børsmægler oftest vurdere afkastet ud fra den totale købspris af aktierne plus kurtage. Så hvis du køber 100 aktier til 76 kroner, altså 7.600 kroner, hvor kurtagen er 29 kroner. Så vil afkastet beregnes ud fra 7.629 kroner, og derved give et start afkast på -29 kroner (-0,38%).

Hertil skal du huske at der også er kurtage på at sælg aktien, som ikke er inkluderet i afkastmålingen. Så når afkastet siger 0%, så har du som regel kun overgået købet af aktien eksklusiv salgskurtage. Hvis du vil lave en aktuel beregning, så kan du bruge break-even formularen, som du finder i artiklen om at være day trader.

Hvis du oplever at den inkludere både købskurtage og salgskurtage, så må du gerne skrive til os på facebook. Så vil vi gerne rette dette til fremtidigt læsende investorer af siden!

2. Aktiekursen vist imod et indeks er procent baseret fra periodens start-kurs

Du har sikkert kigget på en aktie eller din portefølje, og set en ekstra streg der viser udviklingen af et indeks. Hvis du kigger på danske aktier, er det typisk OMXC25 indekset, eller DJ USA Indekset hvis du er på amerikanske aktier. Men hvordan skal man som investorer kigge på denne graf i forhold til udviklingen af aktien eller sin portefølje?

Aktie eller Portefølje imod Indeks udvikling - investorer

Når man kigger på en tidsperiode, og tilføjer et indeks, så starter de begge på samme kurs. Herefter ser du udviklingen af aktien/porteføljen og de(t) valgte indeks(er) i procent. På den måde kan du se om aktien/porteføljen stiger eller falder mere end det valgte indeks. Det giver altså et indblik i om aktien/dine investeringer følger indeksets udvikling (en gruppering af flere selskaber).

Du kan for eksempel bruge denne visning til at se om du opnår bedre afkast end hvis du havde givet dine penge til en passiv indeks-fond. Hvis du derimod smider dine penge i en passiv indeks-fond, kan du ud fra fondens fordeling se hvor godt den følger indekset i helhed.

3. Man får ikke udbytte hvis man køber på ‘x dagen’

Der er oftest en tvivl om hvornår man skal købe en aktie og dertil have retten til at modtage udbytter. “XD”, som man kalder det på engelsk, kommer som en forkortelse af “Ex-dividend”, altså dagen men ikke længere kan opnå udbytte. I danmark er dagen normalt markeret som ‘X dagen’. Det kan være lidt misvisende, da man altså skal købe aktierne senest dagen inden.

Hvis et selskab kun betaler udbytte 1 gang om året, så opgøres udbyttebeløbet oftest til generalforsamlingen. Her er ex-dagen normalt sat til dagen efter generalforsamlingen. Det var derfor nødvendigt at investorer køber aktierne i slutningen af dagen hvor selskabet holder generalforsamlingen, hvis man ville tage del af udbytterne.

Ekstra: Hvis du investerer gennem et selskab, så er det ex-dagen som er afgørende for hvilket år udbyttet skal opgøres. Hvis ex-dagen er 30 december ’19, men udbetalingen er 6 januar ’20, så bogføre man udbyttet i ’19. Det bogføres på det tidspunkt kravet til udbyttet opnås, og ikke når man modtager pengene. Tilsvarende hvis du sender en regning i december, som først betales i januar.

Alex Ahlgreen Westergaard

Alex Ahlgreen Westergaard

Med stor kærlighed for den økonomiske og teknologiske verden, elsker jeg at fordybe mig i at forbedre mine levevilkår. Forsøgte mig med min første virksomhed kort tid efter jeg fyldte 18 og siden da har jeg prøvet lidt af hvert.
Candlestick Graf
Børs Indsigt

Candlesticks – Det fulde overblik over en periode

I skolen og på arbejdet laver man typiske normale streg grafer, som en generel visning af om noget stiger eller falder i værdi. Candlestick grafer er derimod når man kigger på aktier, så kan der