FIRE: Økonomisk uafhængig som tidligt pensioneret – 4% reglen

FIRE - økonomisk uafhængig ung pension

Har du en drøm om at blive økonomisk uafhængig i en ung alder, at kan pensionere dig selv fra arbejdsmarkedet? Så er du sikkert interesseret i at lærer mere om FIRE fællesskabet. Her er målet oftest at holde udgifterne lave, så man kan leve af sine investeringer hurtigere.

Trods udtrykket FIRE står for ‘Financial Independence and Retired Early’ (oversat til “Økonomisk uafhængig som tidligt pensioneret”), så er der mange som forbliver på arbejdsmarkedet deltid. Målet er altså at kan betale sine regninger og levestil, uanset om man arbejder eller ej.

Trinity Study: 4-procents reglen

I Amerika lavede man i 1998 et studie, hvor man analyserede børsmarkedet imellem 1925 og 1995. Målet med studiet var at finde ud af, hvordan man bedst muligt kan pensionere sig selv ved at trække penge ud af sin portefølje løbende.

Da studiet blev udført, fandt man frem til 3 interessante nøgletal:

  1. Det amerikanske aktiemarkedet stiger gennemsnitligt 7% om året.
  2. Den amerikanske inflation udgøre gennemsnitligt 3% om året.
  3. Hvis man lader inflationen blive i markedet, kan man gennemsnitligt trække 4% ud om året.

Studiet er lavet over forskellige portefølje-opsætninger, lige fra 100% aktier og gradvist over til 100% obligationer. Her er det vigtigt at vide, at studiet er lavet ud fra, at man pensionere sig selv om 60 år gammel, og skal leve af det i 20-25 år.

Det vil sige at man skal modregne de 4%, for at finde ud af hvor meget du skal have investeret. Efter som studiet er lavet i USA, hvor man stort set ikke betaler skat af pension, så bør du medregne den forventede skat i danmark.

Hvis du har brug for 16.000 kroner om måneden efter skat, så skal du regne det om til årligt rådighedsbeløb. Det vil sige at du skal bruge 192.000 kroner om året efter skat. I danmark har vi en 27/42% progressionsskat af aktieindkomst, hvor grænsen er ved 58.900 kroner i 2023.

Jeg vil derfor anbefale at du modregner de 42%, så du ikke skal rode med progressionsgrænsen. 192.000/(1-0,42)= 331.034,48 kroner om året før aktieskat. Hvis vi så forholder os til de normale 4% om året, så kan du gange tallet med 25. Det er 331.034,48*25= 8.275.862 kroner, som du skal have investeret for ca 25 års pension af 4% udtræk om året.

Hvis din pension skal være længere end 25 år, så skal du modregne en mindre procentdel, og derved have investeret et større beløb. Du kan finde beregningen af procent ved at sige “X=100/pensionsår” og derefter modregne årlige budget før skat med X i matematisk procent. 30 år vil f.eks være 100/30= 3,34% og 331.034,48/0,0334= 9.911.211,97 kroners opsparing, hvor du kan trække 3,34% ud årligt.

FIRE på udbytte investeringer

Jeg har skrevet en artikel omkring at investerer i udbytter, altså at købe dele af virksomheder, som udbetaler en del af årets resultat til ejerne. Det er også en god måde at kan opnå delvis eller fuld finansiering af dine udgifter.

Fordelen ved udbytte investering er at du ikke skal sælge ud af din portefølje, men det kræver lidt mere disciplin at holde styr på indtægter og udgifter. Ikke alle virksomheder betaler udbytter på samme sid, dertil er kan de udbetale med forskellige intervaller.

Det vil sige at 3 virksomheder kan betale udbytte i April, 2 i Juni og 5 i August. Her er din opgave at holde styr på disse indtægter og fordele dem ud på 12 måneder. Oftest køre man dem bagud, så det du tjener i 2022, bruger man i 2023.

Du kan investerer i udbytte-selskaber som følger samme kalender, hvor man får udbytter månedligt. Det kan du for eksempel bruge til at modregne månedlig rådighedsbudget og aktieskat, så du ikke skal håndtere et helt år af gangen.

Hvis du stadig skal bruge 16.000 om måneden efter skat, skal du have 16.000/(1-0,42)= 27.586,21 kroner før skat. Her skal du kigge på hvor meget en aktie udbetaler, hvor ofte, og hvad den koster. Hvis du skal have ~28.000 kroner fra Danske bank, som gennemsnitligt udbetaler 7 kroner, per aktie, per år. Skal du altså eje 4.000 af deres aktier, og så har du kun dækket 1 måned ud af 12.

Hvis vi antager at en aktie gennemsnitligt udbetaler 4% om året, kan vi altid modregne hvor meget vores portefølje vil koste os. Udbytte-procenten er altid baseret på nuværende aktiepris. Det vil altså koste 28.000/0,04= 700.000 kroner at modtage 28.000 kroner. Hvis du skal have alle 12 måneder, skal du altså investerer 331.034,48/0,04= 8.275.862. I det her tilfælde ender det samme sted som Trinity-studiet, bare hvor porteføljen udbetale 4% i udbytte frem for at du sælger 4%.

Opsparing via selskab

Hvis du er interesseret i at akkumulere din formue, hvor du kommer til at modtage udbytter, så kan det være en fordel at stifte selskab. Lige nu kræver det 40.000 kroner + advokat gebyr at stifte et ApS (i 2022). De 40.000 mister du ikke, da de bliver overført som kapital til selskabet. Advokat gebyret går dog tabt, da advokaten også skal tjene penge.

Fordelen ved et selskab er den lavere beskatning. Den eneste måde du kan få lavere beskatning under akkumulationen, er via aktiesparekontoen, som lige nu (i 2022) har et loft på 103.500 kroner.

Selskab
22% skat
Aktiesparekonto
17% skat

Selskaber er som oftest lagerbeskattet, hvilket betyder at man betaler skat hvert år, uanset om du realisere gevinsten eller ej. Det vil sige, at hvis du i Januar køber en aktie til 100 kroner, som i slut december er 200 kroner værd, skal selskabet beskattes af de 100 kroners kursstigning, uden at du sælger aktien. På samme måde er aktiesparekontoen også lagerbeskattet.

Det vil sige at det er vigtigt at du finder penge hvert år til at betale skatten, enten ved at modtage udbytter, sælge eller skabe en indtægt på anden vis. På aktiesparekontoen kan du dække med private penge, fra løn eller andet. I selskabet kan du også indskyde kapital, eller låne penge til selskabet. Du skal bare være sikker på at gøre det rigtigt, så du ikke ender i problemer med skat.

Fordelen ved selskaber er også at det er en selvstændig juridisk enhed, særskildt fra din person. Det betyder at du kan justere hvor mange penge du modtager personligt og bliver beskattet af. Hvis du er i akkumuleringsfasen behøver du ikke at modtage løn eller udbytter privat, hvilket kan hjælpe din adgang til FIRE ved at sænke din skat fra 42% privat til 22% i selskabet.

Hvis du vil vide mere om at investerer gennem et selskab, kan jeg anbefale at læse artiklen om at investerer gennem holding selskab her!

Opsummering: Hvad er FIRE?

FIRE er et fællesskab der har til formål at pensionere sig selv fra arbejdsmarkedet, eller som udgangspunkt ikke være afhængig af at skulle arbejde. Mange forsøger at leve så billigt som muligt, så deres levevilkår hurtigt kan dækkes af deres investeringer. På den måde har de et sikkerhedsnet at falde tilbage på, hvis de mister sit arbejde.

Er FIRE noget for dig? Det skader aldrig at have en ekstra indkomstkilde, som ikke er baseret på hvor mange timer man arbejder. En indkomst, som kommer uanset hvad du laver, eller hvor du befinder dig. Det kræver dog at man sætter sig ind i at investerer, men så er det godt at du kan blive klogere lige her!

Vil du læse studiet selv, så kan du finde en version her: Læs studiet fra Trinity University

Alex Ahlgreen Westergaard

Alex Ahlgreen Westergaard

Med stor kærlighed for den økonomiske og teknologiske verden, elsker jeg at fordybe mig i at forbedre mine levevilkår. Forsøgte mig med min første virksomhed kort tid efter jeg fyldte 18 og siden da har jeg prøvet lidt af hvert.
Børshandel

Løvens Hule: Bliv klogere på investor rollen og de 10% ejerskab

De fleste af os kender DR1 programmet Løvens Hule, hvor vi ser 5 investorer blive pitchet af iværksættere, nytænkere og folk med en potentielt genial idé. I programmet bliver vi præsenteret for forskellige scenarier, lige