Aktiesparekontoen – Kun 17% skat af dine investeringer

Aktiesparekonto

Start en aktiesparekonto og betal en fordelagtig lav beskatning på kun 17%. I 2022 kan du indskyde op til 103.500 kroner på din aktiesparekonto, og investere dem i både aktier, fonde og ETF’er. Slip for at betale helt op til 42% af dine afkast!

Hvad er en aktiesparekonto?

Sverige har et system de kalder Investeringssparkonto (“ISK”), hvor man betaler en lavere skat af sine investeringer, i håb om at pengene forbliver i markedet. Det princip har vi lånt i Danmark og udgivet med vores egen regelbog.

I 2018 fik vi nemlig Aktiesparekontoen (“ASK”). Det blev muligt at investere sin opsparing i markedet, til en nogenlunde fordelagtig beskatning. Det var planen at kontotypen skulle starte med et lavt loft, og herefter løftes årligt. Desværre kan politikerne ikke blive enige om hvor meget eller hvornår, loftet skal hæves. Desværre er loftet nærmest uændret siden 2021, da det blev hævet fra 100.000 til 102.500 kroner.

Hvem kan åbne en aktiesparekonto?

Der er nogle specielle regler for den nye type konto. Du skal være fuldt eller begrænset skattepligtig i Danmark, for at kan åbne en aktiesparekonto. Dertil er der regler for hvor du kan åbne den nye kontoform. Hør din bank eller aktiemægler, om de kan tilbyde dig en aktiesparekonto, ellers vælger mange at anvende Nordnet eller Saxo Bank.

Formålet er at du skal efterlade flere penge i markedet, frem for at have dem til at stå stille på en opsparingskonto. Sådan kan din opsparing nemlig bidrage til den økonomiske vækst og stabilitet.

Hvad kan jeg investere i, med en aktiesparekonto?

Aktiesparekontoen har nogle begrænsninger, som du ikke finder på en normal investeringskonto. Hvis du selv vil læse op på dette område, kan du åbne C.B.5 Aktiesparekontoloven nede i kilderne.

  • Du må oprette 1 aktiesparekonto, hvorpå du maksimalt må indskyde op til loft beløbet. I 2022 er loftet på 103.500,- kroner.
  • Du må investere i børsnoterede aktier og fonder, der er beskattet som aktieindkomst (ref. efter aktieavancebeskatningen). Her under udloddende fonde og ETF’er.
    Note: Du har kun adgang til investeringsmål, som er tilladt efter lovgivningen, når du investere via din ASK. Hvis du er i tvivl så kontakt din aktiemægler.
  • Du må ikke investere for pensionmidler eller igennem virksomhed.

Hvis du vil have mere frihed til at investere, kan du altid åbne en normal investeringskonto. Her er en komplet introduktion til aktieinvestering.

Hvor meget må jeg indskyde på en aktiesparekonto?

Skat har lavet nogle gode eksempler under C.B.5 Aktiesparekontoloven. De beskriver hvornår, hvordan, og hvor meget du må indskyde på kontoen. Hvert år opgøre politikerne et loft for, som afgøre hvor meget du må indskyde på kontoen.

I 2022 blev loftet sat op til 103.500 kroners værdi. Du må indskyde en værdi op til 103.500 kroner, uanset om det er frie midler (penge), aktier, eller investeringsbeviser. Det eneste krav er at midlet må ejes på denne kontotype.

Hvis du tidligere har indskudt penge på kontoen, eller har haft et årsopgørelse, så skal det medregnes imod dit indskudsloft. For at give et eksempel, hvis du indskød og investerede 10.000 kroner i 2019. Hvis investeringen er faldet til 7.000 kroner ved årsopgørelsen, så må du i 2020 indskyde 100.000-7.000= 93.000 kroner. Var værdien af din konto opgjort til 16.000 kroner, må du kun indskyde 100.000-16.000= 84.000 kroner i 2020.

Hvad er det nye skattegrundlag?

Hvis du åbner en normal investeringskonto, så bliver du beskattet af aktieindkomst efter en progressionsgrænse. I 2023 er grænsen 27/42, med en overgang på 58.900 kroner. Det vil sige at du betaler 27% skat de første 58.900 kroner, du tjener fra aktieindkomst, og 42% af resten. Det kan både beskattes efter realisationsprincippet, når du sælger din investering, eller lagerprincippet.

Aktiesparekontoen har en særskat på kun 17%, og er beskattet efter lagerprincippet. Det vil sige at du hvert år betaler skat af dit positive afkast, uanset om du har solgt din investering. Hertil er aktiesparekontoen isoleret fra alle andre aktieindtægter og tab.

Dertil er aktiesparekontoen isoleret på dit skattekort, så dine afkast bliver ikke opgjort samme med normale investeringskontoer. Det vil sige at negative afkast på aktiesparekontoen ikke kan trækkes fra normale aktieindtægter eller omvendt.

Hvis du er begrænset skattepligtig i Danmark, betaler du 15% i stedet for 17%. Den her artikel tager udgangspunkt i fuld skattepligt, så derfor er alle eksempler oplyst med 17%.

Hvordan fungere beskatningen?

Når du investere igennem en aktiesparekonto, er din bank eller udbyder ansvarlig for at oplyse dine afkaster og udbytter til skat. Her bliver du klogere på, hvordan det bliver opgjort. Så ved du hvordan du kan følge med, og cirka-beregne, hvor meget du skal betale i skat.

Ifølge lagerprincippet har man et beskatnings-år fra 1. Januar til 31. December. Alle investeringer bliver opgjort den 31 December, og så får de en ny start-kurs, til næste års beskatnings-opgør.

Du bliver altså ikke beskattet i løbet af året, når du modtager udbytter, køber, eller sælger dine investeringer. Det bliver du derimod i ved opgørelsen den 31. December. Hvis du køber og sælger dine aktier i løbet af året, bliver gevinsten eller tabet også opgjort og beskattet her.

Når skatten er opgjort, skal udbyderen af kontoen trække beløbet, uanset om der er penge nok på kontoen. Det er derfor vigtigt at være forberedt på eventuelle beskatninger, så du ikke ender med et overtræk.

Tilladt at dække sine skatter

Hvis du i 2022 har haft et positivt afkast på 3.000,- kroner og fået udloddet 150,- kroner i udbytte. Så skal du betale 17% skat af 3.000+150= 3.150,- kroner. Det vil sige 535,50 kroner, som din udbyder trækker fra din konto i 2023.

Der kan dog uanset beløbsgrænsen foretages indskud på aktiesparekontoen til betaling af skat. Det gælder for både fuldt og begrænset skattepligtige. Indskuddet skal foretages i det kalenderår, hvor skatten forfalder til betaling. Se ASKL (ref. Aktiesparekontoloven) § 9, stk. 2, og § 20.

– C.B.5 Aktiesparekontoloven

Det vil sige at beskatningen er sat til opkrævning i 2023, og du må derfor overføre 535,50 kroner til at dække skatten, uden at det betragtes som indskud i henhold til loftet.

Udbytteinvestering med en aktiesparekonto

Hvis du er interesseret i at investere i udbytteaktier, så ville platformen normalt trække skatten fra ved modtagelsen. På en aktiesparekonto skal du ikke betale skat før kontoens årlige opgørelse. Det betyder at du får det fulde udbytte udbetalt, som du kan geninvestere i markedet.

Du kan vælge at tilsidesætte 17% af dine udbytter, men du opnår større rentes rente effekt, hvis du geninvestere det fulde beløb. Renters rente ved investering går ud på at geninvestere sine udbytter i flere udbytteaktier. På den måde opbygger man langsomt en forøget udbytteindtægt.

Invester billigere i ETF’er

ETF’er er en betegnelse for børsnoterede investeringsselskaber. Her bliver du beskattet efter lagerprincippet, hvor du årligt betaler skat af afkast og udbytte. Istedet for at betale 27/42% efter de normale aktieskatteregler, så kan du altså nøjes med at betale 17%. Det giver dig en stor skatte fordel, når du alligevel beskattes årligt.

Opsummering: Hvorfor burde jeg investere igennem aktiesparekontoen?

Aktiesparekontoen er en fantastisk mulighed, for dig som gerne vil investere i udbytter, ETF’er og andre lagerbeskattede investeringer. Istedet for at betale en høj skat på afkast og udbytter, kan du drage fordel af den lave beskatning aktiesparekontoen tilbyder.

Hvis du har en månedlig indtægt, som kan dække beskatningen på 17%, så får du fordelen af at kan geninvestere 100% af dine udbytter. Det forøget dine rentes rente helt op til 58%, da du slipper for at betale op til 42% skat bed udbetalingen af udbytten.

Vil du investere i indeks ETF’er eller udbytte-foreninger, som alligevel er lagerbeskattet årligt. Så kan du spare helt op til 40% af beskatningen, hvis din investeringsportefølje overgår 58.900 kroner – altså progressionsgrænsen for aktiebeskatning.

Kilder

Alex Ahlgreen Westergaard

Alex Ahlgreen Westergaard

Med stor kærlighed for den økonomiske og teknologiske verden, elsker jeg at fordybe mig i at forbedre mine levevilkår. Forsøgte mig med min første virksomhed kort tid efter jeg fyldte 18 og siden da har jeg prøvet lidt af hvert.
ETF Investerings-spredning
Børs Starter

Investering i ETF’er for begyndere 2023

ETF er på dansk en børsnoteret lukket investeringsforening. Du kan ikke indskyde eller trække penge ud af en ETF, da man handler investerings-beviserne mellem investorer på børsen, og ikke med fonden selv. Det betyder at