Day Trader – Kortsigtede investeringer i daglige markeder

Bliv Day Trader

Du har ikke tid til at vente på gevinsterne fra at investerer og stræber efter en hverdag som day trader. Du har fundet din indre Bud Fox og følger de gode investorer på facebook, som på magisk vis ved hvilken virksomhed du bør investerer dine penge i. Men har du overhovedet overvejet om du følger den moderne Gordon Gekko ind i risikable insider investeringer?

Jeg håber du fandt Wall Street (Filmen) referencerne sjove, fordi i den her artikel vil jeg give dig et indblik i en verden af at være day trader. Hvad du skal have styr på, hvordan en day trader tjener sine penge, og hvordan du finder ud af om det er noget for dig.

Hvad er en day trader?

En day trader er en person som udføre køb og salg af børsmidler inden for samme dag. Det kan for eksempel være at købe en aktie om morgenen med målet at sælge den om eftermiddagen, baseret på markedsinteresse og nyheder om/fra selskabet.

For at give et eksempel, så kan det være da Tesla annoncerede at deres selvkørende teknologi vil stige til 50.000 kroner i udgangen af 2019. Så køber man deres aktier i starten af kursstigningen og sælger den igen nogle procenter senere. Handlerne er derfor oftest kortsigtede og baseret på dagens markedet.

De forskellige platforme har forskellige krav til at blive håndteret som en day trader. Ved Nordnet bliver man “Active trader” når man udføre 240 handler – eller omsætter 30 mio dkk – i kvartalet. Saxo Bank har ikke nogen definition af en day trader, da alle har næsten samme vilkår. Under normale omstændigheder bliver det betragtet som et day trade, når man udføre et køb og salg af samme aktie inden for samme handelsdag.

Billions TV-Show - Day Trader
Billedet er fra tv-serien Billions

Hvordan tjener man penge som day trader?

Som day trader er man er aktiv på markedet og handler aktivt med aktier. Det er vigtigt at der er stor interesse for både køb og salg af en given aktie, så man hurtigt kan komme ind eller ud af en position. Det handler om at være hurtig til at analysere trends og følge nyhederne på de(t) marked(er) man følger.

Højt at flyve, dybt at falde

Når man åbner en position (ref. køber aktier), så udregner men skæringspunktet og handler på volume. Det vil sige at man oftest handler +1000 aktier per transaktion, så man har større udsving på kursstigninger. Stiger aktien 0,01 krone, så stiger du altså 10 kroner i værdi. Risikoen er også omvendt, at hvis aktien falder 0,01 krone, så taber du 10 kroner.

Sådan beregner du break-even

Når du handler aktier, så skal der betales noget kurtage. Hvis du handler udlandske aktier, og ikke har en valuta konto, så kommer der også noget vekslings gebyr. Det betyder at hvis du køber 1.000 aktier til 100 kroner, og sælger dem med det samme til 100 kroner, så har du tabt tilsvarende kurtage og mulig vekslings gebyr.

Hvis du day trader danske aktier ved Saxo Bank, så betaler du 0,10% i kurtage af både køb og salg. Din standard valuta er som standard DKK, så du skal ikke betale for veksling. Det er derfor nemt at beregne din break-even.

De fleste planlægger break-even på at købe og sælge samme antal aktier, hvor andre sælger i puljer for at optimerer fortjenesten. For at beregne break-even er vi nød til at modregne kurtage for både køb og salg, så vi ved hvor meget vi aktien skal stige før vi sælger.

T=(A*P)*(K*2/(1-K))

Ovenfor ser du den magiske beregning for hvor meget din handel skal stige totalt, for at du går i 0 ved salg. Formularen indeholder ikke valuta kurser eller vekslings gebyr. Hvis du vil vide hvor meget den enkelte aktie skal stige, for at break-even, dividere du blot med antal (S=T/A).

  • A er antal aktier du køber.
  • P er hvor aktiekursen (ref. pris per aktie).
  • K er variable kurtage, hvis du har fast kurtage skal du bare modregne det faste beløb 2 gange (Her skal du omregne procent til matematisk procent, det vil sige 1% svare ti 0,01 i regnestykket).
  • T er den totale stigning du skal opnå for at udligne kurtagen.
  • S er den individuelle stigning per aktie, som du skal opnå for at udligne kurtagen.

Automatisk salg ved forudbestemt tab og gevinst

Hvis du ikke har muligheden for at holde øje med dine investeringer, så kan det være en fordel at gøre brug af Stop-Loss og Auto-Sell (ref. “Hjemtag gevinst” på billedet). Hvis du lige nu anvender Saxo Investor, så er du nød til at skifte over til Saxo Trader GO. Det er samme bruger og login oplysninger, selve platformen er bare mere avanceret og har flere værktøjer.

Saxo Trader GO - Day Trader
Billedet er taget fra saxotrader.com, den avancerede storebror til saxoinvestor.dk

På overstående billede har jeg åbnet en ordre på Danske Bank ud fra markedsprisen. Hvis du kun vil købe til en bestemt pris, kan du også lave en LIMIT ordre. Dertil har jeg aktiveret Stop-Loss på 5 kroner under markedsprisen, så jeg kun kan tabe 5 kroner per aktie. Dertil har jeg sat min Auto-sell på 20 kroner over aktieprisen, så den automatisk sælger hvis kursen får et opsving.

Hvis du løbende sidder og følger med, burde du ikke lave en auto-sell abonnent, men derimod løbende ændre din stop-loss som aktien stiger. På den måde følger du aktien så længe den stiger, men sælger så snart aktien falder. Du skal dog være opmærksom på at det kræver en køber, for at komme af med aktien, så du kan stadig risikere et større end din stop-loss grænse.

Note: Jeg anvender en svensk broker, da jeg flyttede mine investeringer da jeg arbejdede i sverige. Jeg overvejer at flytte mine positioner hjem til danmark og dertil anvende Saxo Bank. Derfor har jeg ingen åbne positioner på billedet.

Forøgede afkast med gearede investeringer

Alle pointere og analyser viser at du har en sikker sag, aktien kan kun gå opad. Desværre har du kun 50.000 kroner på kontoen, og ville ønske at du havde flere penge at købe for. Derfor låner du penge og gearer din investering. Du har altså åbnet og investeret 250.000 kroner via en margin konto, hvor 50.000 af dem er dine egne penge.

Margin er når man investerer for flere penge end man selv har indskudt. Det betyder altså, at man investerer for delvist lånte penge. Hvis du selv har 10.000 kroner, kan du potentielt have en margin op 25.000 kroner. Hvis du tjener penge, så er overskuddet minus renten din fortjeneste, omvendt er tabet forøget på grund af tilbagebetaling af lånte penge.

Læs nyheder og hold dig opdateret

Markedet er altid i bevægelse, så derfor burde du holde dig opdateret på dets tendenser. Hold øje med hvor interessen fra både professionelle og private investorer ligger, så du ved hvilke brancher eller aktier du skal følge.

Grunden til at man bør følge markedets tendenser og investorenes interesser, er fordi du tjener penge på volume. Du får mere ud af at købe 1.000 eller 10.000 aktier i en virksomhed med stigende (og positiv) interesse, så du kan sælge med en profit inden for en kortere tidsperiode.

Det er vigtigt at være kilde kritisk og forholde sig til tidlinjen af en nyheds artikel. Handler artiklen om noget der er sket (ref. historisk), noget der er under 24-48 timer gammelt (ref. opdaterende), eller omhandler det noget kommende i fremtiden (ref. forventning)?

Hvordan forholder en day trader sig til skat?

Når det kommer til skat, så er der næsten ingen veje udenom, hvis man vil gøre det lovligt. Dertil stiller platforme oftest nogle krav til en day trader, i form af indestående kapital, specielt hvis du vil geare dine investeringer.

Som privat person bliver man beskattet hver gang der er overskud ved en handel, det vil sige afstanden mellem købspris plus kurtage og salgspris minus kurtage. Derfor operer den typiske day trader gennem et selskab, hvor de enten acontobeskattes (i kvartalet) eller ved års opgørelsen.

Dertil opnår man også en fordelagtig skatte opgørelse og beskatning ved at investerer gennem selskab. Man betaler kun 22% af overskuddet, det vil sige omsætning (ref. indtægter) minus omkostninger (ref. udgifter). Dertil kan man opnå skattefradrag hvis man ender med underskud på kontoen.

Du skal dog være opmærksom på, at selskabet og dens beskatning er adskilt fra din private økonomi og indkomstskat. Du skal derfor være opmærksom på at betale indkomstskat ved lønninger fra selskabet til dig selv, eller aktieindkomstskat ved udbytte udbetalinger fra selskabet.

Eksempel: regnskab som selskab

Du køber 1.000 aktier A til 100 kroner i stykket, hvilket vil sige du har købe for 100.000 kroner, hvor til du betaler 100 kroner i kurtage. Senere på dagen sælger du samme 1.000 aktier til en forhøjet kurs af 135 kroner, hvilket vil sige du har solgt for 135.000, hvor til du betaler 135 kroner i kurtage. Sammenlagt har du omsat (ref. tjent) 35.000 kroner, hvor af du har betalt 235 kroner i kurtage, har har et endeligt overskud på 34.765 kroner.

Dagen efter køber du 500 aktier B til 220 kroner i stykket, hvilket svare til 110.000 kroner, hvor til du betaler 110 kroner i kurtage. Aktien falder hurtigt, så du lukker positionen af 500 aktier til 135 kroner, svarende til 67.500 kroner, hvor til du betaler 67,50 kroner i kurtage. Sammenlagt har du tabt (-)42.500 kroner, hvor til du har betalt 202,50 kroner i kurtage, og ender på -42.702,50 kroner.

Ved A havde du en fortjeneste på 34.765 kroner efter kurtage, og ved B havde du tab på (-)42.702,50 kroner efter kurtage. Det betyder at du lige nu har et underskud på (-)7.937,50 kroner. Du skal ikke betale skat af et underskud, og kan tage det med til næste regnskabsår. Det betyder at de første 7.937,50 kroner du har i overskud til næste år, er skattefri.

I eksemplet ovenfor er selskabet stiftet med 200.000 kroners indskudt egenkapital, hvilket ikke tæller med som overskud eller tab. Derfor er det muligt at have et underskud med penge på kontoen. Når du har opgjort et regnskab og betalt skat, skal du ikke betale skat af de samme penge igen, kun nye omsætninger og indtægter. Hvis du vil have mere konkret information, så kontakt en revisor med speciale i selskabsskat.

Opsummering: At være day trader

Hvis du gerne vil være day trader, enten fordi du ønsker at følge markedet aktivt, eller fordi du er en ung Bud Fox. Så kræver det enten et større start kapital eller gode aftaler for gearing. Day traders tjener typisk penge på volumen og ikke høje kursstigninger.

Det kan være nødvendigt at skifte over til en mere avanceret platform, så du får adgang til avancerede funktioner som stop-loss beskyttelse.

Det giver god mening at stifte selskab at handle igennem, da man ikke skal tænke på skat ved hver handel, men derimod kun ved kvartaltes acontoskat eller års opgørelsen. Dertil er beskatningen lavere i selskab, og giver mening når man akkumulerer og handler.

Hvis du vil læse mere information omkring day trading, anbefaler jeg den designerede side til formålet: daytrader.dk – her kan jeg anbefale at starte med artiklen 15 gode tips til daytraderen.

Alex Ahlgreen Westergaard

Alex Ahlgreen Westergaard

Med stor kærlighed for den økonomiske og teknologiske verden, elsker jeg at fordybe mig i at forbedre mine levevilkår. Forsøgte mig med min første virksomhed kort tid efter jeg fyldte 18 og siden da har jeg prøvet lidt af hvert.
Candlestick Graf
Børs Indsigt

Candlesticks – Det fulde overblik over en periode

I skolen og på arbejdet laver man typiske normale streg grafer, som en generel visning af om noget stiger eller falder i værdi. Candlestick grafer er derimod når man kigger på aktier, så kan der