Investeringsrobotter, månedsopsparing med automatiske investeringer

Investeringsrobotten

Der bliver kæmpet om at få lov til at investere dine penge. At få dig som kunde, så de kan forvalte din formue for dig. Investeringsrobotten er kommet for at blive dine nye passive forvalter, så du ikke behøver at fokusere på at investerer selv.

Vi skal blive bedre til at investerer vores penge i markedet, istedet for at have penge til at stå stille på en bank konto. Det interessante ved investeringsrobotten er, at den er præsenteret som en opsparingsmulighed.

Hvordan fungere investeringsrobotten?

Når du opretter en konto, bliver du hjulpet igennem en risikovurdering. Her afgøres det hvordan robotten skal investere dine penge, ud fra hvor risikovillig du er med dine penge. Investeringer med højere risiko giver muligheden for større afkast, men dertil også større risiko for at formuen formindskes.

Når der er lavet en risikoanalyse, så ryger du i en investeringspulje. Ligesom når du investerer i en investeringsforening. Den her pulje er styret af et program, som analysere og handler på børsmarkedet ud fra dine risikokriterier. 

Fordelen er at robotten er meget hurtig til at analyserer markedet. Hvis en aktie får pludselig opmærksomhed, kan robotten være hurtig til at købe eller sælger aktien. Ulempen ved robotten er derimod, at den kan ikke analyserer markedets nyheder objektivt. Den kan ikke afgøre om en artikel i børsen sætter en virksomheds aktie i dyk.

Hvilke investeringsrobotter er der på markedet?

Der er et kæmpe markedet for investeringsrobotten. I Danmark har vi indtil nu 5 muligheder, som hver har sine fordele og ulemper. Nogle af dem er fantastiske muligheder for mindre månedlige indsætninger, hvor andre er bedre til større indbetalinger. Læs om de individuelle robotløsninger her:

Er der andre investeringsrobotter, som vi ikke har med? Fortæl os hvem vi mangler, og så tager vi et kig!

Hvad er fordelen ved investeringsrobotten i forhold til normal aktieinvestering?

Ved at investere gennem en investeringsrobot, så er omkostningerne lave. Du betaler oftest et lavt beløb når du indskyder eller indfrier dine penge, og dertil et årligt forvaltningsgebyr.

Hvis vi tager udgangspunkt i June, så koster de cirka 0.94% om året, samlet. Det vil sige 94 kroner, per 10.000 kroner du investerer, om året. Det indebære selvfølgelig ikke skatterne.

Den primære fordel er at du slipper for at betale kurtage ved handlerne. Har du ikke noget imod kurtagen, da det giver dig friheden til selv at handle aktier? Læs vores introduktion til aktieinvestering her!

Kilde for udregningen bag June: June_pricing.pdf

Hvordan beskattes investeringsrobotten?

Investeringsrobotten er som regel bygget op omkring investeringsforeninger, som hver holder sin risikogruppe. Under generelle vilkår bliver investeringsforeninger beskattet efter lagerprincippet. Det betyder at du årligt betaler skat, uanset om du indfrier din del af puljen.

Det er vigtigt at du har en indtægt, som kan betale den årlige beskatning. Hvis du indskyder 10.000 kroner til robotten, og de bliver 25.000 kroner værd, så bliver du altså beskattet af 15.000 kroners positiv afkast.

De 15.000 kroner beskattes som aktieindkomst, efter 27/42% progressionsgrænsen. I 2020 er grænsen på 55.300, så du skal kun betale 27% skat af dine 15.000 kroner. Du skal altså betale 4.050 kroner i skat, enten med eksterne midler, eller ved at sælge en del af din investering.

Vi anbefaler altid at du læser udbyderens egen hjemmeside omkring deres beskatning, da det kan variere fra robot til robot, og investeringsforening og investeringsselskab.

Skat: C.B.2.1.1.14 Forklaring af lagerbeskatning

Er investeringsrobotten for dig?

Der er altid plads til at investeringsrobotten. Hvis du fortrækker at investere direkte på markedet, så kan du bruge investeringsrobotten som en sikkerhed. Hvis du ikke har tiden til at holde øje med markedet, kan det også være en nem løsning til at investerer.

Hvis du ikke har maven til at se aktiepriser stige og falder i værdi, kan robotten også være en balanceret mulighed. Her ser du den totale værdi af din formue, og ikke de individuelle investeringers varierende værdier.

Det er nemmere at forholde sig til at ens totale værdi stiger eller falder X kroner, end at se på 15 forskellige investeringer leve sit eget liv. Man skal være i stand til at kan tabe penge, uanset hvordan man investere sine penge. Investeringsforeninger og investeringsrobotter gør det bare mere overskueligt, at se hvor meget men reelt vinder og taber.

Alex Ahlgreen Westergaard

Alex Ahlgreen Westergaard

Med stor kærlighed for den økonomiske og teknologiske verden, elsker jeg at fordybe mig i at forbedre mine levevilkår. Forsøgte mig med min første virksomhed kort tid efter jeg fyldte 18 og siden da har jeg prøvet lidt af hvert.
kom igang med freelance arbejde
Selvstændig

Bliv Freelancer, sådan starter du i 2023

Freelance arbejde er et ord der bruges i flere sammenhænge, men oftest referer man til en person der arbejder på et individuelt projekt, uden at være ansat i virksomheden. Når man bliver ansat til at