Mini-Guide: Køb din første aktie/fond i 2023

Køb din første aktie/fond 2021

I 2020 valgte mange at oprette en konto hos Nordnet for at købe deres første aktier midt i Covid-19 frygten. På den ene side har vi dem der forsøger at likvidere (sælge) deres aktier, og på den anden side har vi dem som gerne vil erhverve (købe) beholdningerne (værdipapirene).

Man kan nemt sætte sig ind i hvorfor det er nemt at tjene penge når markedet lige er dykket og man bare venter på at se hvem der overlever. For dem der overlever vil typisk gennemgå en korrektion, hvor de kommer tilbage til de positive fremtidsprospekter.

Hvor kan jeg handle aktier?

I danmark er det muligt at investere på børsmarkedet ved de fleste kommercielle banker, altså dem som har både private og erhvervsdrivende kunder. Derudover har vi også adgang til et par investerings banker, hvis primære funktion er at handle værdipapir på børsmarkedet.

Personligt vil jeg altid anbefale, som privat person, at man investere gennem en dansk bank. Fordi så sørger de for at oplyse dine handler til skat, så du ikke selv skal gøre dig klog på gevinst, tab, realisations- eller lagerbeskatning. Det er selvfølgelig en god idé at dobbelt-tjekke tallene ved årsopgørelsen.

Saxo BankNordnet
Danske BankNordea
HandelsbankenJyske Bank
SydbankLunar

Du kan også vælge at investere gennem udlandske banker, hvor det er din egen opgave at holde styr på gevinster, tab, beskatning, fradrag, og andre skattemæssige forhold.

eToroDegiro
RevolutAcorns
StockpileBetterment

Hvad koster det at investere i værdipapir?

Når du handler med værdipapir på en børs er der typisk 3 hovedformer for gebyrer. Bankerne kan vælge at tage et gebyr for at administrere købet og salget af værdipapirene, også kaldet Kurtage. Derudover kan de tage et gebyr for at veksle dine penge til andre valutaer, når du køber udlandske aktier, også kaldet et vekslings-gebyr. Sidst og ikke mindst, så kan du også blive opkrævet et gebyr for at at lagre dine investeringer, hvor banken opkræver et administrativt gebyr for at opbevare dine investeringer.

Lad os lige gentage det, men lidt mere organiseret.

  • Kurtage er et gebyr for at udføre købet eller salget af aktier
  • Veksling er et gebyr for at veksle dine penge til udlandske penge
  • Lager(-afgift) er et gebyr for at opbevare dine værdipapirer

I danmark bruger vi primært Saxo Bank og Nordnet til at investere i værdipapir, fordi de er billigere, specialiseret og kan adskille vores investeringer fra den daglige økonomi. Hvis du vil læse mere om de 2 platforme, så har jeg skrevet en artikel her: Saxo Bank vs Nordnet, hvem er billigst?

Er det bedre at investere i enkelte aktier eller fonde?

Der er altid forskellige holdninger til om man skal satse på individuelle virksomheder, eller om man skal købe en fond med spredning. I bund og grund kommer det an på hvor involveret du ønsker at være i dine investeringer. Hvis du fortrækker at investere passivt, så giver det typisk bedre mening at investere i en fond, som har forudvalgt nogle aktier.

Du skal selvfølgelig bruge lidt tid på at finde en fond/ETF, der investere indenfor noget du forstår dig på, eller tror på vækster i fremtiden. Hvis det lyder som noget for dig, så bliv klogere på at investere i fonder her!

Er du interesseret i at involvere dig i dine investeringer, så giver det måske mere mening at investere i enkeltaktier. Det kan være at du er tilknyttet Vestas (Vindmøller/Grøn Energi) eller tror på EA (Spil/Gaming), så giver det måske bedre mening at investere koncentreret i dem.

Hvornår skal man købe sin første aktie?

Det er umuligt at fortælle dig hvornår det giver god mening at investere i aktier, da man ikke kan forudsige hvad selskabet gennemgår i fremtiden. Det kan gå fantastisk og aktien stiger i værdi, eller de kan møde udfordringer, som kan få aktien til at falde i værdi.

Der er er et ordsprog der hedder “Time in the market is better than timing the market”, hvilket på dansk er noget i stil med “At være på markedet er bedre end at forsøge at spå markedet”. Okay, det kunne man nok godt skrive bedre, men kan ikke lige komme på noget smart lige nu.

Der er en strategi der går ud på løbende at investere i fast beløb med faste intervaller, så man ender med at købe ind til en gennemsnitlig pris over tid. Hvis du investere for 1.500 kroner om måneden, vil du automatisk købe flere aktier når de er billige og færre når de er dyre. Du vil derfor ikke købe aktierne på toppen eller bunden, men et sted omkring midten.

Giver det mening at købe populære brands som sine første aktier?

En helt ny aktieinvestor kan måske ikke gennemskue hvordan man analysere et selskab og finder ud af om det er en god investering. Derfor kan det måske give mening at investere i populære aktier, da man har en eller anden form for tryghed i dens popularitet.

Det udelukker ikke risikoen for at aktien kan falde i pris, eller at selskabet kan gå konkurs. Omvendt stiger selskaberne typisk også langsommere i værdi da aktierne typisk handles med højere forventninger og derved til højere priser generelt.

Hvordan betaler man skat af aktier/fonde?

Uden at gå for dybt ind i beskatningen, så vil jeg give dig et par tommelfingerregler at følge. Når du køber værdipapir på en offentlig børs, så skal der typisk betales aktieindkomstskat. Det er en beskatnings gruppe der er adskilt fra din kapitalindkomst (f.eks løn, honorar, b-indkomst, osv), hvilket betyder at dine værdipapir typisk ikke beskattes efter bundskat eller topskat principper.

Der er dog nogle former for værdipapir og investerings-muligheder, som bliver beskattet som kapitalindkomst. Disse investeringer kommer til at have indflydelse på om du risikere at skal betale topskat.

Selve beskatningen er i skrivende stund fordelt 27/42% efter en skilning på 58.900 kroner (i 2023). Det vil sige at du betaler 27% skat af dine gevinster op til 58.900 kroner og så 42% af gevinster derefter, baseret på din årlige totalværdi.

Du kan også vælge at investere gennem en Aktiesparekonto, hvor der kun er 17% beskatning. Men for ikke at genskrive en masse skatte-relateret, så kan du vælge at fordybe dig her:

Konklusion: Din første aktie?

Hvis man er helt ny til at investere i aktier, så kan det hurtigt virke overvældende hvor mange ting der kan være at sætte sig ind i. Det nemmeste udgangspunkt er at finde et par aktier man kender til og tror på, følge dem i et par dage, så man kan se hvordan priserne svinger, så man får en idé om hvor voilatil aktien er.

Når man har en idé om hvor store udsving selskabet har, skal man gøre op med sig selv, om man tror på at aktiekursen vil stige over de næste 2, 5, 10 eller 20 år. Jo længere tid du har planer om at investere i en aktie, jo mindre betydning har daglige eller årlige udsving, da en aktie gennemsnitligt gror 7% om året ifølge historisk data.

Hvis du investere i en aktie og den falder i pris, så skal du være kritisk overfor hvorfor den falder. Det handler om at afgøre med sig selv om aktien fortsat vil falde, eller gennemgå en korrektion og komme op på/over det den var på før faldet. Her skal du være opmærksom på du ikke sælger baseret på følelser, da det kun bliver irriterende, hvis aktien stiger igen lige efter.

Alex Ahlgreen Westergaard

Alex Ahlgreen Westergaard

Med stor kærlighed for den økonomiske og teknologiske verden, elsker jeg at fordybe mig i at forbedre mine levevilkår. Forsøgte mig med min første virksomhed kort tid efter jeg fyldte 18 og siden da har jeg prøvet lidt af hvert.
Børshandel

Løvens Hule: Bliv klogere på investor rollen og de 10% ejerskab

De fleste af os kender DR1 programmet Løvens Hule, hvor vi ser 5 investorer blive pitchet af iværksættere, nytænkere og folk med en potentielt genial idé. I programmet bliver vi præsenteret for forskellige scenarier, lige