Løvens Hule: Bliv klogere på investor rollen og de 10% ejerskab

De fleste af os kender DR1 programmet Løvens Hule, hvor vi ser 5 investorer blive pitchet af iværksættere, nytænkere og folk med en potentielt genial idé. I programmet bliver vi præsenteret for forskellige scenarier, lige fra fysiske produkter til virtuelle ydelser.

Konceptet er at umiddelbart simpelt, stifter(e) af en virksomhed kommer ind med en salgs-evaluering, hvor investorerne mindst skal investere det efterspurgte beløb. Det er i bund og grund ligegyldigt om stifterne spørger om 100.000 kroner for 2% eller 20%, så skal de som minimum have en investering på 100.000 kroner.

Pitch Deck: Hvordan sælger man et forretningens potentiale?

Under normale omstændigheder udformer stifterne et Pitch Deck. Det vil sige laver en gennemgang af hvad deres forretning er, går ud på, hvor selskabet står nu og hvor de ser selskabet om X år. Det svarer i bund og grund til at lave en forretningsplan, men hvor man forsøger at fremvise/sælge en virksomheds fremtid overfor potentielle investorer.

Der er forskellige elementer, som er vigtige for investoren, alt efter hvad slags forretning der er tale om. Der er væsentlig forskel på, om de skal investerer i en abbonements forrretning, eller en gammeldags fysisk butik. Markedet, mulighederne og begrænsningerne er vidt forskellige, så det handler om at være forberedt på både godt og skidt. I Løvens Hule ser vi ofte investorerne fokusere på følgende punkter:

  • Realiseret markedsandele vs urealiserede/potentielle markedet
  • Historiske omsætninger i forhold til resultaterne og fremtidige forventninger
  • Hvordan selskabets ydelse/produkt er placeret overfor potentielle kunder
  • Hvor stor kapital har virksomheden brug for i forhold til selskabets værdi i dag

Markedsandele i forhold til totale markedet er en måde, hvor man vurdere, hvor meget virksomheden omsætter i forhold til nuværende helhed. Hvis du for eksempel sælger tyggegummi, så kigger man på hvor meget tyggegummi du sælger om året i forhold til totale antal tyggegummi solgt i landet om året.

Hvor meget omsætter virksomheden for nu (sælger for) og hvor meget har virksomheden tilbage (efter udgifter). Hvor hurtigt har man opnået den omsætning og hvor hurtigt forventer man at kan øge den i kommende år? Det hænger meget sammen med hvor god man er at få sit produkt eller ydelse foran potentielle kunder.

Hvordan fungere værdisættelsen af et selskab?

Når man begynder at have en forståelse for, hvordan selskabet kører, og hvilke muligheder det har for fremtiden. Så kan man begynde at spekulere i, hvad selskabet er værd, i sin nuværende form. Herefter begynder man at kigge på fremtidige muligheder, hvis man får kapitalindskud fra en investor. Her bruger man 2 forskellige evalueringsmetoder, for at finde ud af hvad en virksomhed skal være værd efterfølgende.

Den mest anvendte metode, som vi også ser i Løvens Hule, er “Post-money evaluation”. Det fungere ved at man beregner selskabets værdi ud fra investorens indskudte kapital i forhold til købt ejerandel. Hvis en investor indskyder 100.000 kroner for 10%, så vurdere man virksomheden til at være 100.000/10*100= 1.000.000 kroner værd.

Den anden anvendte metode, som typisk bruges i opstartsfasen, er “Pre-money evaluation”. Det fungere ved at man kender værdisætningen af selskabet før indskydningen. Hvis du har en virksomhed man vurdere til at være 1.000.000 kroner værd, og investoren indskyder 250.000 kroner, så opnår investoren en ejerandel på 250.000/(1.000.000+250.000)= 20%.

Hvorfor vil Løverne gerne eje 10 procent?

Hvis du har fulgt med gennem årene, har du sikkert bemærket, at Løverne ofte efterspørger 10 procent ejerskab. De giver ofte begrundelsen, at de gerne vil have større involvering i selskabet. Eller at de gerne vil være forretningspartnere i selskabet. Hvilket er super gode begrundelser for de større overtagelser, men de forklarer aldrig, hvorfor 10 procent er “grænsen”.

Hvis du nogensinde har overvejet at starte et selskab, så er du sikkert stødt på betegnelsen “Holdingselskab”. Det bruges til at definere et selskab, hvis primære forsmål er, at tage ejerskab i andre selskaber eller intellektuelle ejendomme. Fordelen ved et holdingselskab er også, at det afskærmer investorens private relationer, til deres investeringer.

Den næste sektion kan blive en lille smule indviklet, så vil forsøge at forsimple det mest muligt.

Efter dansk lovgivning, hvis et selskab ejer et andet selskab, så betragter man ejer selskabet som Holdingselskabet og det ejede selskab som Datterselskabet. Hvis Holdingselskabet ejer 10% eller mere af Datterselskabet, så opnår Holdingselskabet en status som Koncernselskab (eller “Moderselskab”) til Datterselskabet.

Det betyder at Holdingselskabet opnår en skattefri relation til Datterselskabet. Det betyder at Holdingselskabet kan modtage skattefrie udbytter, eller foretage skattefrit frasalg af Datterselskabet. Hvilket giver investoren (Løven) en stor skattefordel. Da de via holdingselskabet kan videreinvestere deres fortjeneste skattefrit. De bliver først beskattet, når de udbetaler penge fra Holdingselskabet til sig selv.

EXIT: Hvad er en god investering og hvornår sælger man?

Der er mange forskellige grunde til at foretage en investering. I Løvens Hule sæson 8 hører vi for eksempel, at Jacob Risgaard investere langsitet for at opnå markedsandele og muligvis fremtidige udbytter/økonomiske afkast. Hvor imod Jesper Buch investere i håbet, at bygge virksomheden stor, så de kan sælger det til en stor kapitalfond eller et selskab der forsøger at opkøbe markedskontrol.

Der er forskellige grunde til at investerer, uanset om man er seed investor eller serie-X investor. En seed investor forsøger at give en virksomhed noget start kapital til at komme i gang. En serie-X investor investere derimod for, at virksomheden kan overtage markedsandele eller udfører større undersøgelser/udviklinger internt i selskabet. Det kan for eksempel være Stripe (betalingsplatform), som gerne vil udvide til flere lande, men skal igennem dyre og tunge licens/godkendelses processor, for at må håndtere betalinger i landet.

På et eller andet tidspunkt, vil investorerne, gerne have en økonomisk fortjeneste ud af deres investering. Det kalder man normalt for et EXIT, når investoren sælger hele eller store dele af sit ejerskab, for at få pengene ud af investeringen. Det kan foregå på flere forskellige måder, som i bund og grund omhandler at investoren sælger sit ejerskab videre eller tilbage til selskabet.

  • Sælge aktier/andele tilbage til selskabet
  • Sælge aktier/andele videre til anden medejer eller ny investor/fond
  • Sælge aktier/andele til markedet gennem en børsnotering (IPO)
  • Sælge aktier/andele ved at selskabet opkøbes af anden virksomhed/fond

Der er mange muligheder for at realisere sin investering, dog er det oftest lidt mere indviklet i private selskaber (ikke børsnoterede), da man selv skal opsøge eller finde en køber. I offentlige/børsnoterede selskaber kan man nemmere sælge sine aktier til flere forskellige købere, så længe der er interesse i selskabet.

Alex Ahlgreen Westergaard

Alex Ahlgreen Westergaard

Med stor kærlighed for den økonomiske og teknologiske verden, elsker jeg at fordybe mig i at forbedre mine levevilkår. Forsøgte mig med min første virksomhed kort tid efter jeg fyldte 18 og siden da har jeg prøvet lidt af hvert.