Artiklerne på denne side er en gammel og cached version mens der sker strukturelle ændringer bag-om. Tak for din tålmodighed!
Udgivet: 19. jul. 2020 Kategori: Artikel

Candlesticks - Det fulde overblik over en periode

I skolen og på arbejdet laver man typiske normale streg grafer, som en generel visning af om noget stiger eller falder i værdi. Candlestick grafer er derimod når man kigger på aktier, så kan der være flere tusinde handler i minuttet. Derfor bruger man istedet for candlestick grafen til at vise udviklingen inden for et tidsrum.

I den her artikel er målet at lærer dig at læse og bruge candlestick grafen. Så kan du bedre overskue markedet og dens kortsigtede fremtid. Der er også investorer som bruger candlestick grafen til at finde historiske mønstre, i håb om at historien gentager sig selv.

Hvad er candlesticks?

Det første man skal lærer at at forstå hvilken farve er stigende og hvilken farve er faldende. I de fleste tilfælde er den stigende pind grøn eller blå, hvor den faldende rød eller grå. Her har vi den tykke streg, som definere hvor kursen startede og sluttede, og visuelt viser os den egentlig gevinst eller tab i tidsrummet. Dertil har vi de 2 små streger, som viser hvor høj og lav prisen var i tidsrummet.

Candlestick graf

Hvad viser candlesticks?

Hvis vi har en minut-graf, så vil 1 søjle altså vise hele minuttet samlet i 1 pind. Lad os sige at 0:00 er kursen 100 kroner, 0:10 er kursen 115 kroner, 0:27 er kursen 92 kroner, 0:32 er kursen 105 kroner, og til sidste 0:52 er kursen 97 kroner.

Hvis du kigger på grafens udvikling over vores seneste minut, så blev der gennemførst 5 handler. På et aktivt værdipapir, kan der nemt komme flere tusinde handler i minuttet. Så bliver grafen lavet så du kun ser tidsrummet sidste handel. I det her tilfælde vil grafen gå fra 100 til 97, for at spare udsvingende imellem.

Dataset til candlestick graf

Her får man mere ud af candlestick grafen, da den viser tidsperiodens start, højeste, laveste og slut. Jeg har været forudgående at lave streger på alle 4 punkter. Du kan se at punktet på 105 ikke har et højdepunkt, og det er fordi den ikke udgøre et af de 4 nøgletal.

Først så kigger vi på højeste er 115 og laveste er 92, det skaber den lille streg i midten mellem højeste og laveste. Derefter kigger vi på start og slut prisen. Her kan vi afgøre at den sluttede lavere end den startede, så det er en faldende pind, som udgøre den store del af kroppen. Vi kan altså omdanne samme data til følgende pind:

Dataset til candlestick med farve

Hvad er forskellen på en normal graf og en candlestick graf?

Hvis du er vandt til at kigge på en streg graf, så har du være vandt til at følge markedets lukkepriser. Du går altså glip af udsvingende i de givende perioder. Du skal altså bruge hele grafen til at se, om aktien er stigende eller faldende. Med candlestick grafen kan du se hvert interval, om udsvingende ligger op til en stigning eller et fald.

Saxo Bank - Streg graf til candlestick graf
Billederne er taget fra Saxo Trader Go's hjemmeside

På grafen ovenfor ser du Apple's aktie i samme tidsperiode. På venstre side kan du kun se lukke-kursen for hvert interval, hvor imod candlestick viser udsvingende ved hver interval. Det kan godt virke lidt overvældende i starten, indtil man lærer at forstå de individuelle udsving.

Hvis du kigger i slutningen af begge grafer, så ligner det på streg kursen at aktien dykkede og steg. Ser man derimod på candlestick grafen, så opdager man at der bliver handlet lige meget, tiden har bare været afgørende for, om sidste handel har været høj eller lav.

Det er vigtigt at du på grønne (stigende) pinde kigger på toppen og de røde (faldende) kigger på bunden. Med candlestick ser man mere generelt på dataens udvikling igennem en periode, og ikke hvad hvert interval sluttede på, medmindre der er store udsving.

Hvornår bruger man candlestick grafen?

Grafen giver et godt indblik løbende, da man kan indstille dens tidshorisont. Hvis man kigger på 1 år, så vil hver pind vise 1 dag eller 1 uges handel. Det giver stadig fordelen af at kan se hvordan det generelle markedet udvikler sig på trods af op og nedture.

Hvis du tjekker dine investeringer med korte intervaller (dagligt eller ugentligt), så vil candlestick grafen give dig et mere balaneret overblik. Kigger du en gang om måneden eller i kvartalet, så har det ikke den store forskel for dig. Man kan sjældent forudse hvad der sker indtil næste gang du tjekker.

Hvis du kigger på din porteføljes udvikling, så giver det heller ikke mening at have candlestick grafen, fordi du ikke kan se hvilke aktier der gjorde hvilke udsving. Der får du altså mere ud af en streg graf, som blot viser den generelle lukningskurs per interval.

Candlestick grafen bliver f.eks også anvendt til Forex kurser, da vekslingskurer oftest er meget volatile. Det er derfor vigtigt at kan forholde sig til trends i kursudsving.

Bonus: Streg vs Candlestick

Istedet for at have 2 billeder side om side, som vi havde med streg grafen og candlestick grafen, så vil jeg gerne vise dig hvordan de overlapper hinanden. På den måde kan du se hvor meget information du går glip af, når du anvender streg grafen. Læg mærke til hvilke punkter grafen følger på op og nedgående pinde.

Streg vs Candlestick graf

Ved at bruge candlesticks kan vi altså få et bedre billede over den generelle interesse i aktien, men også hvor store udsving der er, i forhold til start og slut pris på hvert interval. På følgende billede kan du se både udsving og dens indre kursændringer.

Du skal også bemærke at pindene ikke starter og slutter i samme højde, da man tager ud fra første handel i et tidsrum. Det vil sige at hvis det er en minut visning, så kan sidste handel 00:59 være til prisen 100 kroner, men i det nye minut 01:00 er første handel udført til 103 kroner. Det skaber et 3 kroners mellemrum imellem slut og start af de 2 pinde.