Sådan kommer du igang med freelance arbejde i 2021

kom igang med freelance arbejde

Freelance arbejde er et ord der bruges i flere sammenhænge, men oftest referer man til en person der arbejder på et individuelt projekt, uden at være ansat i virksomheden. Når man bliver ansat til at udføre en freelance projekt, så er man typisk kun ansat til at udføre dette specifikke projekt.

Uanset om du har et fast arbejde i hverdagen eller ej, så er det muligt at optage og udføre freelance arbejde. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du er ansat et sted, at der måske er en konkurrenceklausul. I dette tilfælde anbefaler jeg at du først og fremmest snakker med din arbejdsgiver/kontraktgiver, så du med sikkerhed ved hvad slags arbejde du ikke må opsøge eller tage imod.

Kræver det et CVR-nummer at udføre freelance arbejde?

Hvis du er interesseret i at blive selvstændig, eller at udføre hobby-arbejde ved siden af dit hverdagsarbejde, så er det muligt at gøre uden at registrere en virksomhed først. Der er nogle få ting man skal være opmærksom på, hvis man udføre fakturerings-arbejde, uden at gøre det gennem et selskab.

  • Du kan og må ikke opkræve moms når du fakturere som privat.
  • Du kan ikke trække moms fra indkøb, hvis du ikke er moms-registreret.
  • Du skal indberette indtægter som B-skat/honorar, hvor du selv er ansvarlig for at betale skat af den faktureret indtægt.

Hvornår skal man momsregistreres (Oprette virksomhed)?

I danmark har vi love der afgøre hvornår man skal momsregistreres. Når man ikke er momsregistreres, er der i bund og grund ingen forskel på om man har et CVR eller ej, da man ikke må opkræve eller trække moms fra.

Vi har en grænse der hedder 50.000 kroners momspligtig omsætning inden for en 12 måneders periode. Vær opmærksom på at det ikke er inden for et kalenderår, men inden for en 12 måneders periode. Det gør altså ingen forskel om det er fra 1 januar til 31 december eller 13 marts til 12 marts året efter.

Ikke nok med det, så skal du teknisk set allerede lade dig momsregistrere, hvis du har en forventning om, at omsætte for mere end 50.000 kroner i en 12 måneders periode inden for de næste 12 måneder.

For at blive momsregistreres skal du også registrere et CVR. De mest populære virksomhedsformer (med CVR) er enkeltmandsvirksomheder og anpartsselskaber (ApS).

Hvad må man lave som freelancer?

Der er ikke nogen reel begrænsning for hvad du må lave som freelancer, medmindre du er begrænset af din arbejdsplads eller mangler licenser/certifikater/godkendelser. Det handler i bund og grund om hvad du gerne vil tilbyde folk, og så hvor god du er til at sælge dig selv.

Hvis du er igang med at uddanne dig indenfor IT, kan det måske give mening at opsøge freelance arbejde imens du studere, så du kan prøve kræfter med det du lærer i skolen. Det kan for eksempel være små hjemmesider som web integrator eller simple brochure som grafisk designer.

Alternativt, hvis du er ved at uddanne dig som murer, kan du måske tilbyde folk med lav-selv hjemmeprojekter. Der er ikke nogen videre begrænsning for hvad du må udføre som freelancer, så længe du er opmærksom på at du er ansvarlig for det arbejde du udfører.

Hvordan bliver man betalt for freelance arbejde?

Inden du går igang med at udføre arbejdet, som du gerne vil sælge, så skal du først og fremmest have styr på vilkår og kontrakt. Det første du bør gøre, er at stille en række spørgsmål til en potentielle kunde, for at være sikker på opgavens omfang og størrelse. Når du har et godt indblik i opgaven, så kan du lave et tilbud til kunden, hvor du beskriver specifikt hvad opgaven indeholder.

Når du udformer tilbudet bør du forholde dig til smuthuller, så kunden ikke kan komme og ændre på opgaven senere, så du ender med at udføre ekstra arbejde gratis. Ved at lukke smuthuller, så kan du også forventnings-afstemme med kunden. På den måde kan du beskytte dig selv imod at kunden er uenig i det udførte arbejde, og fjerne grundlaget for ikke at betale, fordi det færdig produkt ikke er som aftalt eller forventet.

Når du udarbejder dit tilbud, bør du også forholde dig til en tid. Her kan du vælge at give en fast sats for hele arbejdet, men også om det skal være timebetalt eller ligende. Hvis du er momsregistreret, så skal du være opmærksom på at privat-kunder kun må oplyses priser inklusiv moms, men du må gerne oplyse hvor stor del af prisen er moms.

Når kunden har skrevet under på dit tilbud, så skal du udføre arbejdet først. Derefter skal du fakturere kunden det endelige beløb, f.eks den aftalte pris, eller udregningen af totale timer ganget med timeprisen.

Alex Ahlgreen Westergaard

Alex Ahlgreen Westergaard

Med stor kærlighed for den økonomiske og teknologiske verden, elsker jeg at fordybe mig i at forbedre mine levevilkår. Forsøgte mig med min første virksomhed kort tid efter jeg fyldte 18 og siden da har jeg prøvet lidt af hvert.
Candlestick Graf
Børs Indsigt

Candlesticks – Det fulde overblik over en periode

I skolen og på arbejdet laver man typiske normale streg grafer, som en generel visning af om noget stiger eller falder i værdi. Candlestick grafer er derimod når man kigger på aktier, så kan der

ETF Investerings-spredning
Børs Starter

Investering i ETF’er for begyndere 2020

ETF er på dansk en børsnoteret lukket investeringsforening. Du kan ikke indskyde eller trække penge ud af en ETF, da man handler investerings-beviserne mellem investorer på børsen, og ikke med fonden selv. Det betyder at