af Alex Ahlgreen Westergaard

10 trin til at investere som begynder

Aktieinvestering for begyndere

☝️☝️☝️

Når du gerne vil igang med at investere dine penge i børsmarkedet, så kan du vælge at købe aktier, fonde, etf'er, obligationer, optioner, certifikater, osv. I gamle dage var alle disse handler i papirform, hvor fra ordet "Værdipapir" stammer fra. Idag er børsmarkedet heldigvis elektronisk styret, så du ikke skal holde styr på dine investeringer i fysisk form. Alt efter hvor du investere dine penge gennem, kan du dog risikere at skal betale at depot-gebyr, som er en afgift der dækker infrastrukturen.

Aktier, Fonde, ETF'er, Obligationer.. osv

Hvad er et værdipapir?

☝️☝️☝️

Avanceskat er når du opgøre dit afkast når det realiseres. Det vil sige når du sælger aktien eller modtager udbytte. Lagerskat er når du årligt betaler skat af afkastet, uanset om du har solgt aktien. Dertil er udbytter først beskattet, når lagerskatten opgøres.

Avanceskat vs Lagerskat

Hvis du vil igang med at investere, så giver det god mening at starte med en aktiesparekonto. Her slipper du for at betale helt op til 42% i skat. Aktiesparekontoen har en fast og fordelagtig lav skat på 17% efter lagerskatprincippet.

Invester op til 100.000 kroner og betal kun 17% i skat. (2020 satser)

Aktiesparekonto

☝️☝️☝️

Det er ikke et krav at have en månedsopsparing ved Nordnet, eller en aktiesparekonto ved Saxo Bank. Du kan også have normale investeringskontoer ved dem begge. Månedsopsparingen giver dig muligheden for at investere kurtagefrit i udvalgte fonder og ETF'er. Aktiesparekontoen blev du klogere på i sidste slide.

Månedsopsparing vs Aktiesparekonto

Nordnet vs Saxo Bank

☝️☝️☝️

Du skal først finde ud af hvor mange penge du har til dig selv hver måned, når du har betalt dine regninger og købt madvarer. Beløbet du har i overskud efter faste og variable udgifter kalder man for et fribeløb. Når du har fundet dit fribeløb, anbefaler jeg at du bruger "betal dig selv først" princippet. Det betyder at den aller første overførelse du laver hver månede er til din investeringskonto, så du ikke risikere at bruge penene på andet.

Hvor mange penge har du i overskud hver måned efter faste og variable udgifter?

Hvor meget skal du investere?

☝️☝️☝️

Ved at investere i udbytteaktier kan du opnå kontante udbetalinger fra dine investeringer, helt uden at arbejde for dem. Det kræver kun at du ejer aktierne eller investeringsbeviserne. Der er flere investeringstyper og mål som udbetaler udbytter, men normalt går man efter udbytteselskaber, ETF'er eller REIT's.

Kunne du tænke dig at få lønninger fra dine investeringer, helt uden at arbejde for dem?

Udbytteinvestering

☝️☝️☝️

Følg vores profil og modtag interessant ny viden mens du ser på dine venners madbilleder og selfies!

Er du på Instagram?

☝️☝️☝️

Hvis du ikke er interesseret i at købe enkelte aktier, så kan du vælge at investere gennem forskellige investeringsforeninger, fonder, robotter eller ETF'er. Her kan du opnå en stor investeringsspredning uden at skal bruge flere tusinde kroner på enkelte aktier. Når du investere gennem foreninger, fonde eller ETF'er, så køber du en del af en investeringspulje, som indeholder en længere række aktier. For eksempel kan du købe XACT OMXC25 Indekset, som indeholder danmarks 25 største børsnoterede selskaber. I skrivende stund koster 1 investerings-bevis kun 145 kroner.

Få en stor spredning for små penge gennem Fonder og ETF'er

Investerings-foreninger, fonde og selskaber

☝️☝️☝️

Idag anvendes robotterne typisk til at investere dine penge ud fra risiko grupperinger. Det vil sige at du fortæller hvor risikovillig du er, og så vil den via analyser og udvalgte fonder/etf'er afgøre hvor og hvornår dine penge skal investeres i markedet.

Den teknologiske verden er så langt fremme, at du idag kan få investeringsløsninger, som er styret af AI (Robot) teknologi. Det betyder ikke nødvendigvis at du deltager i en film, hvor computeren tjener dig millioner på 5 minutter... desværre. ☹️

👉 June, Nord Investment, SparIndex, Darwin, Jyske Munnypot, Nora

Robot investering

1. Når du køber en aktie, så får du adgang til et punkt kaldet "Afkast%", som viser dig om dit nuværende afkast er positivt eller negativt. Denne beregning indeholder både købskursen og kurtagen. 2. Når du sammenligner din portefølge imod et indeks, så starter begge fra samme punkt. Her ser du din udvikling imod indeksets udvikling i procent, så du kan afgøre om dine investeringer udvikler sig mere eller mindre end det valgte indeks. 3. "Ex Day" eller "X-dagen" er dagen du ikke længere kan opnå rettigheden til udbytte. Du skal købe aktien før markedet lukket, dagen FØR ex-dagen, for at modtage udbyttet. Du kan sammenligne det med at slå op, i er X-Kærster fra tidspunktet i ikke længere er sammen.

Afkast%, Kursindeks, Ex Dagen

3 hurtige begyndere skal vide

Hvad er målet?

Formuepleje, økonomisk uafhængighed, eller udligning af inflation?

Du har lært en masse om investeringsmål og muligheder for at investere gennem børsen. Inden du rigtigt går igang med at investere dine penge, er det vigtigt at du ved hvad målet er. Hvis du ikke har et mål, andet end at aktien skal gå op i værdi, så bliver det hurtigt kortsigtet og fyldt med frustration. Nogen investere med målet om at blive økonomik uafhængig om 5-10-20 år fra nu, så de investere løbende op og lader markedet passe sig selv. Andre vil gerne bare forpleje sin formue, ved at dele den ud i forskellige investeringer. På den måde er pengene ikke lige så udsatte.

☝️☝️☝️

1. Hvad er et værdipapir? 2. Lavere skat med en aktiesparekonto? 3. Hvilken platform er billigst? 4. Hvor meget skal man investere? 5. Hvad er udbytteinvestering? 6. Spredning med fonde og etf'er? 7. Hvad er investeringsrobotter? 8. 3 ting begyndere ikke ved? 9. Hvad er målet? 10 => Hvor kan jeg lære mere om at invester?

Hvad ved du nu om at investere?

Opsummering

Hos Kasper får du indsigt i hvordan markedet ser ud nu, og hvordan du kan tage stilling til situationen. Nogengange også med ting, man ikke selv tænkte på!

Økonomichefen

Hos Daniel kan du lære om aktier, airbnb, house-hacking og andre spændende måder at investere dine penge!

Daniels Pengetips

Anbefalinger på YouTube

Glem ikke at følge os på både Instagram og Facebook. Vi håber at se dig i kommentarfeltet og på hjemmesiden!

Mange tak!